Съгласно чл. 18 от ЗДДФЛ, правото на данъчно облекчение важи за годината на действието на ТЕЛК и за месеца на действието му също. Значи за м. декември лицето има право на данъчно облекчение.

Но заплатата за м.декември е получена през м. януари на следващата година, а съгласно чл. 11 доходът се смята за придобит на датата на получаването му. В тази връзка, мисля, че облекчението не може да се ползва през м. януари.

според теб трябва да се доудържи ДОД?
Здравейте, моля за Вашето мнение по следния казус:
лице има издадено телк решение с инвалидизиране 56% валидно до 31.12.2013г. Явявайки се на комисия представя ново решение от 13.12.2013 в което решение процента е намален на 40%. Заплатите за месец декември 2013г. са изплатени през месец януари 2014г. при изплащането не е удържан ДОД. Сега при уравняването на ДОД за 2014  излиза,че лицето трябва да възтанови данъка върху възнаграждението за месец декември 2013 тъй като дохода е изплатен през януари 2014, а за 2014 лицето няма право на данъчно облекчение. Правилно ли е това според Вас и как тълкувате казуса?
Привет на всички,
искам да поставя тази тема, тъй като съвсем скоро ще бъде на дневен ред, а няма никакви тълкувания и указания за момента.
Това е новият член 22б от ЗДДФЛ:

Данъчно облекчение за доходи, непревишаващи минималната работна заплата
Чл. 22б. (Нов - ДВ, бр. 109 от 2013 г., в сила от 01.01.2014 г.) (1) Физическите лица могат да ползват данъчно облекчение за доходи, непревишаващи минималната работна заплата, когато едновременно са налице следните условия:
1. лицето е придобило през годината само доходи по чл. 10, ал. 1, т. 1;
2. придобитите през годината доходи по т. 1 не превишават 12 месечни минимални работни заплати за съответната година.
(2) В доходите по ал. 1, т. 2 не се включва допълнителното месечно трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит за съответната година.
(3) Данъчното облекчение по ал. 1 е в размер на дължимия данък за доходите по ал. 1, т. 2, с изключение на доходите по ал. 2, придобити през течение на годината.
(4) Обстоятелствата и условията по ал. 1 се декларират от лицето в годишната данъчна декларация по чл. 50.

Според Вас какво е тълкуванието на "придобитите през годината доходи"- брутни или нетни?